Aktuális







Powered by NetOffice

2012. december 19. szerda

* Meghosszabítva 2013. január 31-ig! *

Mikrochip tájékoztatás


Kedves Vizsla túrások, kutyabarátok, kutyatartók!

 

Az alábbiakban szeretnénk tájékoztatni a mikrochip (traszponder) beültetés aktuális jogi kérdéseiről. Elöljáróban kiemeljük, hogy annak beültetésével leginkább kutyánk nyer majd, aki ezentúl nagyobb biztonsággal talál majd haza. A jogalkotó további szándéka lehet a veszettség elleni oltások jobb nyomonkövethetősége is, ami szintén közérdek. A lehetséges ebadó vonatkozásában ezidáig nincs érdemi információnk, de az állatorvos az állattartó „nevében” két ponton is fizet az állam felé: a veszettség elleni oltás, illetve a chip regisztrációja esetében is.

 

Milyen jogszabály változások történtek?

 

2013. január 1-től 4 hónaposnál idősebb kutya kizárólag mikrochipes megjelöléssel tartható az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény legújabb módosítása alapján. Ugyancsak fontos változás, hogy 2013. január 1-től mikrochipes megjelöléssel nem rendelkező kutyákat veszettség ellen nem lehet beoltani. Az esetleges adatváltozásokat a tulajdonosoknak 8 napon belül jelenteniük kell az állatorvosuk felé, akinek szintén 8 napon belül frissítenie kell az adatokat a hivalatos adatbázisban.

 

A változásból következik, hogy amennyiben jövőre egy kutya nem rendelkezik mikrochippel, a tulajdonos sajnos két ponton is szabálysértést követ el: a transzponderrel való megjelölés elmulasztása 45-135.000 Ft-os, a veszettség elleni oltás elmulasztása 75-225.000 Ft-os állatvédelmi bírsággal súlytható. Amennyiben az állat jogi személy és más gazdálkodó szervezet tulajdonában áll, ezen bírságok mértéke 675.000 illetve 1.125.000 Ft-ig terjedhet az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998. (XII. 31.) Korm. Rendelet alapján.

 

A jogszabály szerint az ellenőrzést az illetékes jegyző, illetve a kerületi állategészségügyi hivatal végzi, azonban az állatorvosok számára jelentési kötelezettséget ír elő, mulasztás észlelésének esetére.

 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

 

A veszettség elleni oltások eddig is jelentésre kerültek, és a jövőben is jelentésre kerülnek az Állategészségügyi Hivatal (NÉBIH) felé (az ez alapján az államnak járó díj befizetését a veszettség elleni oltás matricája mellé ragasztott hologramos matrica igazolja). A mikrochipes rendszert szintén az állam felügyeli, a Petvetdata adatbázis állami szerverek felé történő tükrözésével. A két rendszer összehasonlítása alapján az állatorvosok is ellenőrizhetővé és büntethetővé válnak, hiszen így egyértelmű, ha egy olyan kutya kap veszettség elleni oltás, aki nem rendelekezik transzponderrel, illetve fordítva.

 

Ezek alapján felhívjuk a kutyatartók figyelmét, hogy 2013. január 1-től rendelőnkben is kötelező lesz a chip leolvasás minden veszettség oltás alkalmával, és amennyiben az állat nem rendelkezik azzal, úgy az oltást csak a mikrochip beültetése után áll módunkban elvégezni.

 

Mennyibe kerül a mikrochip beültetés a Hungarovet Állatkórházban?

 

Az jogszabály szerint „az eb transzponderrel történő megjelöléséért legfeljebb 3500 Ft összeg kérhető az állat tartójától, amely magában foglalja a transzponder árát, a beültetés díját és az adatbázisba való regisztráció díját.”

 

Ennek megfelelően nálunk a mikrochip beültetése és regisztrációja 3500 Ft (2756 Ft + Áfa).

 

Lehetőség van azonban két olyan „kényelmi” szolgáltatás igénybevételére, amit erősen javaslunk minden állattartónak:

a) helyi érzéstelenítés: mivel a mikrochip behelyezésére szolgáló tű mérete nagy, így az fájdalmat, kényelmetlenséget okozhat az állatnak a beadás során, illetve azt követően. Ezért javasoljuk a helyi érzéstelenítést.

b) a nagy méretű tű által ejtett sebzésen keresztül a behelyezett mikrochip a beültetés utáni órákban könnyen távozhat egy vakarózás, vagy egy rossz mozdulatsor következtében. Ennek megakadályozására javasoljuk a seb szövetragasztós (3M Vetbond) zárását a beavatkozás után.

 

Ezek a szolgáltatások nem kötelezőek, de erősen javasoltak minden esetben. A díj a két szolgáltatás igénybevétele esetén 3000 Ft (2360 Ft + Áfa). Olyan esetben, amikor a kutyán a vizsgálat során látható, hogy helyi érzéstelenítés nélkül a beavatkozás nem végezhető el aránytalan fájdalom okozása nélkül (pl.: érzékeny idegrendszerű, fiatal, kistestű kutyák, stb), a beültetést csak a fenti kiegészítő csomaggal együtt végezzük el (a jóérzés mellett erre az állatvédelmi törvény is kötelez bennünket). Egyéb esetben az állattartó írásban lemondhat ezekről.

Felhívnánk ismét a figyelmeteket közös AKCIÓNKRA.

picture.jpg

 

A két beavatkozás összege 6.500Ft, azonban a Vizsla Túra - Hungarovet Rendelő - Vizslamentés támogatásával  2013. január végéig csupán 1.900 Ft/vizsla. Fontos tudnivaló, hogy chipbeültetés kizárólag előzetes időpont-egyeztetés után lehetséges a rendelőben.

mikrochip_akcios_kupon.jpg

 

 A kupon beváltási ideje meghosszabbítva, előre egyeztetett időpontban: 2013.01.31!

Őszintén reméljük, éltek a lehetőséggel és igénybe veszitek a közös támogatást.

Ennek tudatában 

Boldog vizslás Új Évet kívánunk, hiszen tudjátok:

„A kutyáddal töltött idő soha nem elpazarolt idő!”

 

Üdvözlettel:

 

Vizsla Túra stábja.