Aktuális







Powered by NetOffice

2011. április 11. hétfő

Annyi kutyával találkozunk mindennapi életünk során, hogy azt hihetnénk, már mindent tudunk róla. Pedig koránt sincs így, a kutya magatartása még sok meglepetést tartogat az állatok viselkedését kutató etológusok számára is. Az ELTE etológusait pedig világszerte a kutyák viselkedésének legjobb tudósai között tartják számon. Most ti is bekapcsolódhattok kutatásaikba!


 


A tesztben, amelyhez a segítségeteket kérjük, a kutya családotokban elfoglalt helyét keressük. Ehhez három, 12 évesnél idősebb családtag együttes részvételére van szükség. Természetesen háromnál több tagú családok jelentkezését is várjuk, de a kísérletben hárman fognak részt venni.

A kísérlet összesen körülbelül 1 órán át tartó epizódokból épül fel, amelyekben vizsgáljuk, hogy a kutya melyik családtag közelségét keresi különböző helyzetekben, melyikőjük tudja őt a jutalomfalat mellől elhívni, leültetni, lefektetni. A kísérletből megtudhatjuk, hogy melyik családtagot tekinti gazdájának a kutya, kinek engedelmeskedik, kihez fordul segítségért váratlan helyzetekben, és milyen szerepet tölt be a család társas viszonyaiban.

A tesztre szinte bármikor sor kerülhet - előzetes egyeztetés alapján - az ELTE etológia tanszékén (1117 Budapest Pázmány Péter sétány 1/c)

Ha érdekel a dolog, írj egy emailt a function T(e){k=e.split(",");e="";for(i=0;i"> címre!

További infók
- a Facebook-on >>
- a saját honlapjukon >>
- az ELTE Kutyaetológia honlapon >>

Köszönjük a segítségedet!