Aktuális







Powered by NetOffice

2010. július 20. kedd


dobogoko_plakat2.jpg

„Szeretnélek Titeket és kutyáitokat meghívni Dobogókőre augusztus 15.-re. Eredetileg a Pilisi Klastrom Napok keretében kértek meg, hogy szervezzek Magyar Kutyafajta találkozót, de bevallom, hátsó szándékaim vannak.
Akár magyar, akár külföldi munkakutya fajtáról van szó, egyre gyakrabban tapasztalni, hogy a fajtára jellemző munkaképesség halványul, mert a hobbitartók nincsenek tisztában a kutyától elvárt belső értékekkel. Sajnos ezt számos 'tenyésztő' ki is használja és képességvizsgálattól függetlenül szaporít hobbi egyedeket (az egészségügyi vonzatait nem is említem az ilyen szaporításnak). A munkaképesség védelme szerintem a gazdáknál kezdődik. Ha sikerül felhívni a figyelmüket, hogy mind nekik, mind a kutyájuknak jobb, ha elsősorban képesség alapján szelektálnak a kiválasztásnál, hisz akkor egészségesebb, értelmesebb és kellemesebb jellemű kutyát találnak.

Természetesen nem várható el minden hobbitartótól, hogy munkára nevelje a kutyáját, de számos széles körben hozzáférhető sportág létezik, ahol hasznát veszik egy kiegyensúlyozott, jó öszönökkel rendelkező kedvencnek (agility, nyomkövetés, dog-dancing, stb..) A kiválaszott előadók mind munkakutyákkal dolgoznak az adott fajtán belül."

Köszönöm,

Juvancz Kriszta