Aktuális







Powered by NetOffice

2014. január 27. hétfő

Tollár Mónika  a Vizsla Túra alapítója kért meg rá, hogy osszam meg veletek Fruzsi történetét fruzsi06.jpgvalamint hogyan lehet élni egy cukorbeteg vizslával. Sokan elmebetegnek tartanak/gondolnak, hogy bevállaltam Fruzsi betegségét, valamint mellette van még az örökbefogadott Ex Futrinkás Mirzám is. De nekem ez a sorsom, hogy az olyan vizslák Gazdianyuja legyek akik nem kellenek másnak. És úgy gondolom így is fog maradni amíg vizslám lesz.

Kezdeném a leg elején... >>>

 

 


 

Tollár Mónika  a Vizsla Túra alapítója kért meg rá, hogy osszam meg veletek Fruzsi történetét valamint hogyan lehet élni egy cukorbeteg vizslával. Sokan elmebetegnek tartanak/gondolnak, hogy bevállaltam Fruzsi betegségét, valamint mellette van még az örökbefogadott Ex Futrinkás Mirzám is. De nekem ez a sorsom, hogy az olyan vizslák Gazdianyuja legyek akik nem kellenek másnak. És úgy gondolom így is fog maradni amíg vizslám lesz.

Kezdeném a leg elején, Fruzsi 2010. január 29-én született, 6 hetesen került hozzám, nem valami jó helyről, de én úgy gondoltam, hogy legalább egy vizsla baba jó helyre kerüljön. Már korán észre vettük, hogy nem stimmel valami Fruzsival, vagyis beteges, de nem volt szándékunkba megszabadulni tőle inkább segíteni rajta.

Sokat jártunk vele állatorvoshoz, hogy kiderítsék mi a baja, de nem sikerült.

És akkor végre 2012. októberében Mirza által (Mirzát megtalálásakor a Doktornő kezelte)  megtaláltuk a megfelelő állatorvost Dr. Rohn Emese (Pestimrei Kisállat Központ ) személyében, és mindent megtesz Fruzsi javulásáért ami sikeres.

2013. januárjában a Doktornő készített egy nagy labor vizsgálatot, amiből kiderült, hogy Fruzsi enzim hiányos, amit gyógyszerrel kezelünk a mai napig is, ezt élete végéig szedni kell.

Ezzel el is voltunk októberig, míg október 23-a előtti héten véres széklete volt, és akkor kezdődött el igazán. Már akkor elkezdett veszteni a súlyából ami nem is lett volna baj, ha egészséges vizsláról beszélünk (de szerintem szerencse volt, hogy volt miből fogynia), vérkeringése nem igazán volt, a szíve nagyon lassan vert, de mivel Fruzsinak nagy az élni akarás Ő ezt is túlélte. Újabb labor vizsgálat, amiből kiderült, hogy hasnyálmirigy gyulladása van. Ugye a hasnyálmirigy gyulladásból kialakulhat a cukorbetegség, amitől rettegtünk, de később kiderült, hogy ezt sem úsztuk meg.

December elején kezdtük érezni, hogy aceton szaga van a szájának, és még jobban fogyott.

Megint egy labor vizsgálat, hát nem ment könnyen a vérvétel sem, egyszerűen nem lehetett vért venni tőle mert nem volt vérkeringése, és amikor sikerült akkor nagyon sűrű volt a vére.

A laborban három nap alatt tudták elkészíteni az eredményeket, mivel a sűrű vér miatt nem volt egyszerű, de végül kész lett, és beigazolódott a gyanú Fruzsi cukorbeteg, és ez mellé még májkárosodása is lett. Valamint vizeletet is kellett vennem Fruzsitól, ami elég mókásra sikeredett, ugyanis egy tálkával kellett utána rohangálnom és amikor pisilt alá kellett tartanom, Fruzsi elég érdekesen nézett hátra rám, az arc kifejezéséről az jött le „most tényleg ezek után tálba kell pisilnem”, Mirza is furcsán nézett rám, szerintem ő is hasonlókat gondolt, hogy Gazdianyu nem normális.

A vércukor szintje nagyon magas volt 36,7,  a kutyáknál a normál érték 3,8-5,5 között van,  tehát Fruzsinál ez esetben is beigazolódott, hogy nagy túlélő.

A vércukorszintet normál esetben állatkórházban állatorvosi felügyelet alatt állítják be  a kutyusnak kb. 1-2 hét alatt, és a gazdi egy kész beállított cukorszinttel kapja vissza a kutyusát, de nálunk ezt nem volt lehetséges  Fruzsi miatt, mert Ő egy speciális eset.

Eléggé megijedtünk, hogy akkor hogyan lesz tovább, de az hogy elaltassuk az NEM fordult meg a fejünkbe, mert miért kellene elaltatni, ha lehet segíteni rajta.

És elkezdődött az új életünk. Inzulinozni kell naponta kétszer, na ezt amikor megtudtam úristen hogyan fogom beadni neki az inzulint, megszúrni. Inzulin beadására van a hagyományos injekciós  variáció, valamint 1-2 éve fejlesztettek ki inzulin belövőt kimondottan kutyák és macskák számára  VetPent ahol szintén át kell szúrni a kutya bőrét de az adagolás pontosabb és kevésbé veszi észre a kutyus és kényelmesebb.  Én a VetPen-el inzulinozom Fruzsit.

Ezzel kapcsolatban itt még egyszer szeretném meg köszönni Tollár Mónikának a Vizsla Túra alapítójának, hogy támogatta a Vizsla Túra  a kezdő szettet vagyis a  VetPen belövőt, valamint egy 10 patronból álló csomagot,  Kollár Mihálynak a Vizsla Túra koordinátorának, hogy  felvetette az ötletet a támogatáshoz és közben járt Mónikánál.

Szóval elkezdődött az inzulinozás, a Doktornő megmutatta, hogyan kell megszúrni valamint elmagyarázott mindent, és másnap reggel elkezdtem. Bevallom remegett a kezem, hogy át kell szúrnom Fruzsi bőrét, de mikor már oda értem minden remegés félelem elmúlt, mert muszáj, elég furcsa érzés volt először átszúrni, de már rutinból megy és Fruzsi sem érzi.

Etetés közben kapja meg az inzulint és észre sem veszi. A 10 darabos inzulin patron a mostani Nemzetközi Egység adagolásával amire Fruzsinak szüksége van körülbelül  50-60 napig elég. Az inzulin adagot a kutya súlya határozza meg.

Naponta kétszer kell inzulinoznom reggel 6-kor és este 18 órakor. Mellette szedi az enzimhiányra a gyógyszerét (Neo-pampur), valamint savlekötőt (Quamatel mini),  májvédő gyógyszert (Pets Hepato Support)  és Vitamint (Milgamma).

Az étrendje szigorú, nem mindent ehet, csak natúr főtt rizst, natúr főtt hússal  amibe répát főzhetek bele, ami lassan felszívódó szénhidrát, napközben kaphat natúr főtt csirkemellet nasinak de nem sokat, valamint nem rég kezdhettünk el speciális (cukorbetegségre és hasnyálmirigy betegségre való: Eukanuba és Hill’s) tápokat a reggeli és vacsora mellé.

A folyadék fogyasztásra is nagyon oda kell figyelni, hogy kellő folyadékot vigyen be a szervezetébe, a vizeletet és a székletet is figyelni kell milyen. Le kellett mondania a kutya nasikról, a konyha ajtó szigorúan zárva van nálunk, előtte nem lehet enni illetve senkit nem engedek, hogy előtte egyen és bármit adjon, szigorú feltételek vannak azoknak akik hozzánk jönnek e szempontból. A kertben minden gyümölcsöt úgy kell el keríteni, hogy ne férjen hozzá, mert magas a cukortartalmuk és baj lehet ( szőlő, füge, málna stb.).

A méznek készenlétben kell lenni, mert ha esetleg rosszul van a szájpadlására kell kenni és azonnal orvoshoz fordulni.

Az első idők szörnyűek voltak, mert Fruzsi állandóan éhes volt, nagyon sajnáltam, de nem lágyulhatott meg a szívem az Ő érdeke és az Enyém is a szigorúság. De már megszokta az új étrendjét meg a pontos időpontokat is. Remélem az elkövetkezendő minimum 10 évben nem lesz esélyem elaludni hajnali 5 óránál tovább, mert akkor tudom, hogy Fruzsi még velem van. Hetente legalább egyszer súlyt kell mérni. Még ez nagyon izgalmas nálunk, mert Fruzsi nem igazán szereti és soha nem is szerette ha felemelik, de megoldjuk, mert muszáj ezt is.

És ami még hab volt a tortán, meg kellett tanulnom vért venni a vércukorszint méréshez.

Ezt a száj nyálkahártyájából kell, amit injekciós tűvel meg kell karcolni és  a vércukorszint mérőt oda tartani, hogy rá folyón a vér. De mielőtt még bárki megijedne, ez nekik nem fáj és hamar be gyógyul gyakorlatilag másnap már nem látszódik semmi. De ha nem sikerül levenni a vért, mert esetleg sűrű és nem folyik le kellő mennyiség, akkor a Doktornő jön és vénásan vért vesz tőle és meg tudjuk mérni.

Mindent fel kell jegyeznem napi szinten,  az inzulin mennyiséget, reggelit és a vacsorát elfogyasztotta-e, vércukor szintet, súlyát, mikor van tű csere, inzulin patron csere, milyen a kedve stb.

 

De örömmel jelenthetem, hogy elindultunk a javulás útján. Fruzsi kezd hízni, bár csak dekákat, de nem is szabad gyorsan hízni. A cukorszintjét is szépen húzzuk le. A kedve sokkal jobb, megint rosszalkodik, akaratos és piszkálja Mirza vizsla tesóját.

Mert a ROSSZ VIZSLA AZ JÓ VIZSLA .

Fruzsi a betegsége óta és a kezelés óta megváltozott előnyére, régen nem szerette ha ölelgetik, nem volt az aki hozzábújik az emberhez sokáig. Most viszont imádja ha ölelgetik, beleül az ölembe, szeretget, hozzám bújik. Amióta beteg vele alszom, és boldog, hogy hozzám bújhat, biztonságot ad neki a közelségem, és bevallom és is boldog vagyok, hogy összebújunk. Látszik rajta a szemein a viselkedésén, hogy HÁLÁS  amiért segítünk rajta, de miért is ne segítenénk hiszen Ő a családunk tagja, életünk része, Ő is egy élőlény akinek joga van az élethez és ha már én választottam Őt akkor kötelességem gondoskodni róla és nem megszabadulni, megfosztani az élet jogától azért mert esetleg az életemet át kell rendezni és lemondani dolgokról. Sok türelemmel, kitartással és szeretettel célba érünk.

Nekem nem eset nehezemre ezt a döntést meghozni, hogy átrendezzem az életem,  mert SZERETEM .

Úgy szeretném, ha  sok gazdi gondolkodna  így, mert beteg kutyával lehet élni, ha igazán szereted.

Remélem tudok segíteni Fruzsi történetével, ha véletlenül ilyen helyzetbe kerül valaki, hogy beteg kutyusa lesz, akkor nem rögtön a legegyszerűbb megoldáshoz folyamodik gondolok itt az altatásra, hanem megadja az esélyt az élethez, bár tudom anyagilag nem mindenki engedheti meg magának, de sose szégyelljen segítséget kérni.

 

Én hiszem és tudom, hogy Fruzsikámnak boldog életet tudok biztosítani a gondoskodásommal és a kitartásommal.

 

fruzsi01.jpg fruzsi02.jpg
fruzsi03.jpg fruzsi04.jpg
fruzsi05.jpg fruzsi06.jpg
fruzsi07.jpg fruzsi08.jpg

 

Vizsla puszi mindenkinek

Bereczky Mónika (Vizsla Túra stáb tag)
 és a Vizslalányok Fruzsi és Mirza