Aktuális







Powered by NetOffice

2013. október 30. szerda

Sok beszélgetés tárgya volt már, hogy egy-egy Vizsla Túra kirándulás alkalmával hányszor többet megy egy kutya, mint a gazdája. Kétszer, háromszor vagy akár ötször többet is? Egy 10 km-es túra valójában mennyi neki: 15 vagy 30 km? Mert egy-egy Vizsla Túra után még a vizslák is el vannak fáradva - ez biztos! 8 km pedig nem lehet sok egy ilyen kutyának...!

Sokféle nyomkövető rendszer létezik, de már a legtöbb telefonban van GPS, illetve tölthetők rá programok. Ez ma már talán tényleg nem olyan extra! S míg az első itthoni próbamérésen még nyakörvre csatoltuk a telefontokot, most végre sikerült megindokolni a hám vásárlását is. (Na jó, bicózni eddig is hasznos volt... :o)
A fóti 66. Vizsla Túra jó referenciának tűnt az összehasonlításhoz. Az útvonal rögzítéséhez Nokia C5-03 telefont és a Sports-Tracker programot használtuk. 

No de lássuk, hogy mire is volt jó mindez!

1. Az első képen áttekinthető a teljes túraútvonal, csak kisebb tüskék és vonalak jelzik, hogy itt nem tiszta egyenes vonalú haladásról van szó.

km01.jpg

2. Az első kép nagyításán már egyértelműek az "elkolbászolások", amelyek valamilyen szagot, vagy más érdekességet követnek, és minden esetben visszatérnek a fő nyomvonalra.

km02.jpg

  

3. A harmadik képernyőmentés a hegytetőt mutatja. Itt teljes a káosz, mindenkitől bocs, akit egy piroshámos-telefontokos észlény összenyálazott.
Az útvonalrajz tehát körülbelül azt hozta, amit vártunk. 

km03.jpg

És akkor az adatok:

A mérés a túra végén 6,54 km-t mutat, ami a túra hivatalos (3,5 km-es) hosszához képest 1,8-1,9-es szorzó. A mérést némileg árnyalja, hogy a zsebünkben vitt kontroll-telefon 4,6 km-t mutatott a végén, pedig mindenhol követtük a kijelölt útvonalat. Ez viszont már csak 1,4-es szorzó. 

km04.jpg
Hozzátartozik és fontos infó még az is, hogy Mátka most egy bátortalanabb időszakában van, vagyis az átlagvizslánál kevesebbet távolodott el tőlünk, kevesebbet futkározott más vizslákkal.
Látható még a legnagyobb sebesség (29,3 km/h), ami most elmaradt a kerékpárral is hitelesített 32-33 km/h-tól. A többi adat (lépésszám, kalória, stb.) emberre van kalkulálva, azaz nem értelmezhető. 
Egy mérés amúgy sem mérés - talán legközelebb ismét próbát teszünk...

km05.jpg

 

A mérés önkéntes résztvevője,
Mátka vizsla kemény hétköznapjai, valamint további bölcs tanácsok kutyatartóknak itt láthatók, olvashatók:




(Palotai Zoltán, Mátka vizsla gazdája) — Valójában hány km egy Vizsla Túra?