Aktuális







Powered by NetOffice

2008. március 14. péntek


Néhol söpörni lehet őket.

kullancs.jpgSúlyos, a központi idegrendszert megtámadó betegséget okozhatnak a hazánkban is sokfelé előforduló kullancsok, ezért ilyenkor, a tavasz - vagyis a kirándulószezon - kezdetén nem árt átismételni a velük kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Teljes cikk >>



Kedves Kutyatulajdonos!

A közelgő tavasz miatti kullancsveszélyre szeretném felhívni szíves figyelmét.
A hamarosan újra elõbukkanó és elszaporodó kullancsok nem csupán házi kedvenceinket veszélyeztetik, hanem közvetlenül minket embereket, gyermekeinket is!
Én most állatorvos szemmel mégis fõként az állatok legfontosabb, kullancsok által elkapható betegségeit, tüneteit, gyógykezelési és fõleg megelõzési lehetõségeit szeretném bemutatni.
Lerágott csont, de nagyon igaz a mi esetünkben is, hogy a MEGELÕZÉS a leghatékonyabb és legeredményesebb védekezés.
Ennek állatok esetében több lehetõsége van, mint nálunk, embereknél, ami nem meglepõ a jelenlegi humán egészségügyi viszonyokat ismerve...
Kutyáknál van Lyme-kór elleni védõoltás, embereknél például ez sincs!

Alább közlök néhány hasznos információt a betegségekrõl, plusz a védekezési módszerekrõl is.
Ezek az állatorvosi készítmények manapság már a egtöbb állatpatikában, állatorvosi rendelõben elérhetõek, így nálunk is.

Dr. Fux Attila 70/252 3483
Dr. Csepreghy Béla 70/543 5532
Kútvölgyi Állatgyógyászati Centrum >>


A kullancsok eltávolítása, általuk terjesztett betegségek és kezelésük leírása

A kullancs eltávolítása

Nagyon fontos, hogy ha észrevesszük a kullancsot kedvencünkben, azt azonnal távolítsuk el. Ezzel kapcsolatban érdemes egy-két tévhitet eloszlatni. Ne kenjük be olajjal, krémmel vagy fertőtlenítőszerrel, mert ilyenkor a fertőző váladékot biztosan kiüríti a szervezetbe a fuldokló kullancs. Az sem igaz, hogy a kullancs jobb vagy balmenetes, tehát valamelyik irányba kell kicsavarnunk. Sőt jobb megoldás, ha nem tekerjük, hanem függőlegesen húzzuk ki úgy, hogy a potrohát nem nyomjuk össze. Ilyenkor ugyanis kipréselhetjük belőle a fertőző nedvet.
Ajánlatos kullancseltávolító csipesszel végezni a műveletet, ami egy magyar állatorvos szabadalma. Az eszköz a patikákban beszerezhető. Az eltávolítás után a kullancs helyét fertőtlenítőszerrel kenjük be.
Minden séta után érdemes átsimogatni kedvencünk szőrét, így a kullancsokat még a vérszívás előtt eltávolíthatjuk. Ez azért is olyan fontos, mert a kullancsnak 1 napra van szüksége ahhoz, hogy megkapaszkodjon a bőrben, és a fertőző anyagokat az állatba juttassa.

Babesiosis

A babesiosis a házikedvenceknél, a leggyakrabban előforduló kullancs terjesztette betegség. A betegséget a Babesia canis nevű, körte alakú, 4,5-5 m hosszú egysejtű okozza. A kórokozó a vörösvérsejteket károsítja, és azok széteséséhez vezet. Súlyos vérszegénységgel járó megbetegedés kutyákban, amely gyors állatorvosi beavatkozás hiányában végzetes! A gyors itt azt jelenti, hogy azonnal orvoshoz kell vinni a kutyát, mert sajnos 2-3 nap alatt elviheti a kutyát.
A tünetek 10 nappal - 3 héttel a fertőződést követően jelentkeznek Leggyakoribb a heveny forma, ami nagyon jellegzetes tünetekkel jár: nagyfokú elesettség, láz (akár 42 ºC), a vérfestékvizelés miatt sötétbarna vizelet. Túlheveny lefolyás esetén fiatal kutyák vagy legyengült ellenállóképességű kutyák hirtelen elpusztulhatnak heveny légzési elégtelenségben ill. a vérkeringés heveny összeomlásában. Krónikus esetben láz, bágyadtság és a májelégtelenség tünetei jelentkeznek. Babesiosis gyanúja esetén nagyon fontos, hogy a kutya minél előbb állatorvosi ellátásban részesüljön! Érdekesség viszont, hogy egyes fajták, például a dobermann vagy a yorkshire terrier érzékenyebbek a betegségre, a beagle vagy a foxterrier viszont kevésbé fogékony rá.
Saját tapasztalat: A bibliográfiai leírás esetében 10 nap a tünetek jelentkezése. 3 kutyám fertőzödött meg babesiosi-sal és mind a 3 esetben a 4. napon bágyadtság, majd a 7. napon már magas láz jelentkezett. Azt sem szabad elfelejteni, hogy mindezen tünet-együttes nem minden esetben egyszerre jelentkezik!!! Mivel a vörösvérsejtek széthullásával jár a babesiosis, ezért elképzelhető a lép, mint védekező szerv közbelépése is, ami azzal jár, hogy a lép bekebelezi a vörösvérsejteket, ami a lép megnagyobbodásával jár. Ami azonnal észrevehető a kutya hasán, mert többszörösére duzzad a lép, aminek kívülről látható nyomai vannak, viszont nem jár együtt vérvizeléssel!!! Együtt jár azonban sápadtsággal, ami kutyák esetében jól megfigyelhető a szemhéj lehúzásával, illetve a fogínyen. Nyomjuk meg kutyánk fogínyét és ha nem szökik egyből vissza a vér a kifehéredett területre, nem elég jó a vérkeringés. Ha ez a tünet lázzal együtt, irány az orvos!

Kezelés
Imizol injekció, melyet az állatorvos a betegség diagnosztizálása után ad az állatnak.
A betegség előfordulhat egész évben, de a tavaszi (május-június) és az őszi (október-novemberi) időszakban gyakrabban találkozhatunk a betegséggel.

A Lyme-kór

A Lyme-kórt a nyolcvanas években diagnosztizálták először. Azóta emberekben a leggyakrabban megállapított kullancs által terjesztett betegség. A háziállatokon kívül lóban és szarvasmarhában is előfordul. Sajnos Magyarországon az utóbbi években nagyon elszaporodtak a kullancsok. Ennek oka valószínűleg az, hogy mostanában enyhék a telek és nem pusztulnak el a hideg idő miatt a kullancsok fejlődési alakjai. A betegséget a Borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza, mind az emberben mind pedig az állatokban. A baktérium fenntartói a vadon élő rágcsálók és a nagyvadak. A kullancs ezekből az állatokból szív vért, és adja tovább a kórokozót.
A fertőzött kullancs okozta csípés helyén néhány nap elteltével bőrpír keletkezik, azonban ez a kutyák bundája miatt általában nem vehető észre.

A betegség diagnosztizálása nem egyszerű feladat, hiszen a klinikai tünetek nem mindig egyértelműek. A betegség megállapításához feltétlen szükséges a vérvizsgálat.

Tünetek: Láz, elesettség, a nyirokcsomók megnagyobbodása, szőrhullás, sántaság. Gyakori a végtagízületek duzzanata, gyulladása is. Előfordulhat sok ízületi gyulladás is. Ritkábban szívizomgyulladás is jelentkezhet.
Kezelés: Legalább 6 hetes speciális antibiotikum kúra. Ha a betegség korai stádiumban kerül felismerésre, és idejében elkezdődik a gyógykezelés, akkor jól kezelhető. Ha viszont későn diagnosztizálják a betegséget, és a kóros folyamatok elfajulnak, akár halállal is végződhet.

Ezért is nagyon fontos a megelőzés. Az elsődleges cél a kullancs elleni védekezés. Itt is az általános kullancs elleni szerek alkalmazása ajánlott (Frontline cseppek, Kiltix nyakörv, Ex-Spot csepp, Advantix csepp).
Az ismertetett kullancs elleni szereket, az állatpatikákban illetve az állatorvosoknál lehet beszerezni.

A betegség ellen rendelkezésre áll vakcina is! (emberekkel ellentétben...), ami 1 éves védettséget biztosít a betegség ellen. A vakcinázási programról az állatorvos tájékoztatást ad.

Haemobartonellosis

A Haemobartonellosis többnyire csak legyengült ellenállóképességű állatokban fordul elő. Kutyában és macskában a vérszegénység tünetei 2-14 nappal a fertőződést követően jelentkeznek.

Hepatozoonosis

Kutyákban ritkán előforduló megbetegedés, ami rendszerint egyéb fertőző betegségekhez társul. A betegség kimenetele bizonytalan, lázzal, bágyadtsággal, izomfájdalmakkal, gennyes orrfolyással és kötőhártya-gyulladással jár.

Forrás/szerző: Házikedvencek.hu, 2001. 



Kullancsok által terjesztett emberi betegségek

A kullancsok által terjesztett leggyakoribb emberi betegségek közé tartozik a Lyme-kór és az ún. kora tavaszi agyvelő és agyhártyagyulladás (Früh Sommer Meningo Encephalitis,röviden FSME).
A Lyme kór tekintetében jelenleg nem áll rendelkezésre megelőzési lehetőség (szemben a kutyákkal, ahol egy éves védettséget biztosító védőoltás létezik már), azonban a kullancs terjesztette FSME, fertőző agyvelő és agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető.

A védőoltás csak akkor hatékony,ha megfelelő ellenanyagszint alakul ki az oltottak szervezetében. Nagyon fontos tehát a megfelelő időben történő védekezés az év elején, még a fő kullancsszezon előtt.


Védekezés

VÉRSZÍVÁS ELŐTT ELPUSZTÍTJA A KULLANCSOKAT ÉS BOLHÁKAT.
ALKALMAZÁSA GYORS, EGYSZERŰ, KÉNYELMES ÉS BIZTONSÁGOS.
A fipronil hatóanyag specifikus parazita elleni idegméreg, a kutyák és a macskák, valamint az ember számára azonban ártalmatlan.
A fipronil hatóanyag a bőr felszíne alatt, a faggyúmirigyekben tárolódik, és folyamatosan a szőrszálakra és a bőr felületére kerül.

Frontline Spot On Combo csepp
Elsősorban bolhák ellen alkalmazható, valamint kullancsok és/vagy szőrtetvek ellen.

Frontline Spray
A fipronil fenilpirazol származék, széles hatásspektrumú, nem szisztémás hatású inszekticid és akaricid, kontaktméregként hat az ektoparazitákra. Kutya és macska részére bolhák és kullancsok elleni, továbbá tetvek, cheyletiella fajok (ragadozó atkák), Otodectes cynotis (rühatka) és bolha előidézte allergiás bőrgyulladás elleni védekezésre.

Exspot oldat
Kutyák bolha, kullancs és tetű fertőzöttségének megelőzésére és kezelésére. A felsorolt külső élősködőket elpusztítja, az újrafertőződéssel szemben 28 napos védettséget biztosít. A készítmény a kutyára rászálló szúnyogok számának és vérszívásának csökkentésére is felhasználható.

Kiltix nyakörv
A készítmény kutyák kullancs, valamint bolhafertőzésének megelőzésére és megszüntetésére alkalmas. A nyakörv a feltétel után 24 órával fejti ki hatását. A kullancsok és bolhák ellen folyamatos viselés során, 7 hónapon keresztül hatásos. A hatékonyság szintjét és időtartamát befolyásolja a kutya szőrzetének állapota és hosszúsága, a kutya aktivitása, a fertőzöttség mértéke.

Stronghold Spot On
Ctenocephalides spp. okozta bolhafertőzöttség kezelésére és tartós megelőzésére, valamint az alom bolhafertőzöttségének megelőzésére (elpusztítja a petét, a lárvát, és a kifejlett bolhát), a bolha okozta allergiás bőrgyulladás oktani kezelésére a terápia részeként, Dirofilaria immitis okozta szívférgesség megelőzésére.