Aktuális







Powered by NetOffice

2010. november 24. szerda

frakk 2.jpg


Ismeri Ön Böbe babát, Mazsolát, Frakkot, Vízipókot, Kukorit és Kotkodát?

Ezeket a mesefigurákat Bálint Ágnes találta ki és írta meg televíziós sorozatnak, és/vagy mesekönyvnek. 
Az írónő megújult vecsési otthona 2010 őszén emlékházként nyitotta meg kapuit.


 


Bálint Ágnes Emlékház.jpgA földszinti három szobában a bútorai, képei, használati tárgyai között kicsit elképzelhetjük, milyen volt az élete. Ott van a dívány, amelyen aludt. A régi írógép, amelyen a meséit írta, és amelybe most is be van fűzve egy oldal a Mazsolából – mintha éppen dolgozna, csak kiszaladt volna egy percre megetetni a kutyákat. Ott vannak a régi gyerekek által küldött kedves levelek, rajzok, vagy a kritikusok által írt méltatások.

A mai gyerekek megnézhetik, milyen játékokkal játszottak Bálint Ágnes lányai és unokái.

Az írónő életének bemutatásán túl a család tulajdonából származó, vagy később gyűjtött régi tárgyak segítségével szeretnénk megismertetni a mai gyerekeket egy letűnt világ hangulatával: szép régi hímzésekkel, csokoládéformákkal, szokatlan fehérneműkkel, a cilinderrel vagy a keménykalappal. Bemutatjuk, hogy mennyivel nehezebb élete volt a régi embereknek még a villany bevezetése előtt, akiknek egyetlen bögre teáért is vizeskannában kellett hozniuk a kútról a vizet, be kellett gyújtaniuk a sparhertbe, és ha vasalni akartak, előállítani a parazsat a nehéz parazsas vasalókba. Az igazi jéggel működő jégszekrényt ma már a felnőttek közül sem mindenki ismeri.

Egy romantikus, eredeti állapotában helyreállított szép régi csigalépcsőn az emeletre felérve régi játékokból láthatunk kiállítást. A felnőttek nosztalgiázhatnak, a kicsik pedig rácsodálkozhatnak, hogy mennyire másféle játékokkal játszottak nagyszüleik és dédszüleik.

A későbbiekben majd ebben a teremben az ovis és alsó tagozatos gyermekcsoportok kivetítőn Mazsolát, Frakkot, Kukorit, stb. fognak tudni nézni. Addig is játszhatnak régebbi játékokkal, mágneses kirakóssal, vagy rajzolhatnak a mágnestáblára.

Távolabbi terveink szerint e manzárdterem egy sarkában mini Bálint-Ágnes-archívumot szeretnénk létrehozni az ő írásaiból, rajzaiból, a róla szóló méltatásokból, elemzésekből, kritikákból, stb. Leendő óvónők, tanítónők a szakdolgozatukhoz a helyszínen forgathatják majd ezt az anyagot.

habvero.jpg Frakk Fesztivál.jpg

Az emlékházban lehetőség van Bálint Ágnes meséit könyv, hangoskönyv, DVD és diafilm formájában megvásárolni, illetve a mesefigurák ihlette ajándéktárgyakat – plüss figurák, kulcstartók, hűtőmágnes, bögre, stb. – beszerezni.

Igény szerint e-mailben termék- és árlistát küldünk.

frakk1973.jpgIskolai, óvodai csoportok bejelentkezése: , T.: 06-29/350-676; mobil: 20/383-4339.
Támogatásként belépődíjként köszönettel elfogadunk: gyermekeknek 250, felnőtteknek 350 Ft. Óvodai, iskolai személyzet számára ingyenes.
Ha Ön egyetért a céljainkkal, a Bálint Ágnes alapítvány számlaszámára az emlékház további fejlesztése céljából adományokat köszönettel elfogadunk:
10701276-48979106-51100005.

Web: http://www.balintagnes.hu/
Helyszín: Bálint Ágnes Emlékház Vecsés, Barcsai utca 1.
Látogatás előzetes bejentkezés alapján: T.:06-29/350-676.

A Bálint Ágnes alapítvány