AktuálisPowered by NetOffice

2017. április 29. szombat

PÉNTEKEN* Vizslafotózás fotókiállítás és jótékonysági vásár:

vizsla-plakat.jpg
"Négylábú Hungarikum, avagy nemzeti kincsünk a magyar vizsla"
2017. május 5. péntek, 18 óra - 2017. május 29. hétfő, 18 óra
Megnyitja: Magos Judit, Demény vizsla gazdája

magos_judit.jpg
A kiállítás koncepciója egy véletlen találkozás folyamán fogalmazódott meg.A Futrinka Egyesület magyar vizsla fajtamentés jótékonysági rendezvényén ismerkedtünk meg Göblyös Péter fotóssal (Vizslafotózás), aki műtermi fotózásokkal segíti az Egyesület gondozásában lévő vizslákat, hogy a professzionális fotókon keresztül ezek a kutyák nagyobb eséllyel találjanak gazdára.
A kiállítás nemcsak elsősorban az alkotó különleges kutya portréinak bemutatását tűzte ki célul. Göblyös Péter fotóin keresztül egyfajta másodlagos kommunikációs célként szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a magyar vizsla hungarikum és nemzeti kincsünk. Egyedi és különleges vadászkutyafajta, amit az egész világon csodálnak nem csak kivételes elegáns és szemet gyönyörködtető megjelenése, de kifinomult vadászati képességei és rendkívüli intelligenciája miatt is. Amennyire tudatában vannak a világ minden táján, hogy Magyarország milyen különleges és egyedi kutyafajták tulajdonosa, olyannyira méltatlanul bánunk ősi kutyafajtáinkkal itthon. 
A kiállítás elsődleges üzenete, hogy Göblyös Péter különleges vizslákról készült portréin keresztül méltó módon mutassuk be a magyar vizslát. Ez a kiállítás egyaránt szól a kutyatartóknak és nem kutyatartóknak, hisz a magyar vizsla minden magyar ember közös büszkesége.

ooo

A kiállított képek jótékonysági vásárából befolyt összeggel teljes egészében a Futrinka Egyesület Magyar Vizsla Fajtamentését támogatjuk:http://www.magyarvizslasos.hu/

ooo

Göblyös Péterről:
Két magyar vizslám van, Füge és Oszkár, akik már 9 évesek, velük kezdődött minden, róluk készültek az első kutyás képeim.
Immáron 4 éve fotózom kutyákat szabadtéren és műteremben egyaránt, több, mint 1000 különféle fajtájú kutya került már a kamerám lencséje elé. A 4 év alatt megtanultam fotósként, hogy mennyire más bensőséges, őszinte és karakteres fotókat készíteni olyan „modellekről” akik teljesen másként kommunikálnak, mint mi emberek. 
A fotózás már gyerekorom óta az életem része, mindig én fotóztam a családi eseményeket, iskolai kirándulások, bárhova is menetem a fényképező gép minden hova elkísért. Eleinte nem gondoltam, hogy ez legyen a hivatásom, hiszem szüleim mindig arra neveltek, hogy legyen egy “rendes” szakmám, ezért a gimnázium után informatikus képzésen vettem részt, emellett a mérnöktanári szakot is elvégezetem. Az IT-s pályafutásom jól alakult, már vezető lettem, több mint 10 emberrel, de a fotózás mindig megmaradt szenvedélynek, a munkám mellett szabadidőmben elkezdtem az autodidakta módón felcsipegetett tudásomat csiszolni és egyre többet fotózni, kerestem azt a témát, amit leginkább szeretnék megmutatni a képeimen keresztül. A kutyáim már 4 évesek voltak, amikor kifejezetten őket kezdtem el fotózni úgy, hogy abból különleges képek születhessenek, olyanok, amiket nem nagyon láttam. A tucat “gazdi-kutya páros” fotók helyett szerettem volna olyan képeket készíteni, ami egyaránt megmutatja a kutya szépségét akár kültéren, akár műteremben, de egyben bepillantást enged az állat egyedi karakterébe, kiemeli sajátosságait ugyan, úgy ahogy az emberi portrék készítésénél. Hosszú ideig kísérleteztem a saját kutyáim fotózásával, mire megtanult kommunikálni, olyan helyzeteket teremteni, fotósként úgy működni, hogy megtudjam ragadni a kutyák egyediségét, karakterét a fotóimmal. Így született meg a Vizslafotózás.
Saját műtermem 2014. februárjától van, egy 50 nm-es lakásműteremmel kezdtük a belvárosban, Mostanra egy 100 nm-es kifejezetten kutyás fotózásokra kialakított műtermem van, ahol már nem csak fotózásokat, de kiállításokat és kutyás rendezvényeket is szervezünk
A kutyák fotózásához különös mértékű türelem és alázat szükséges, nekik nem lehet csak úgy egyszerűen megmondani, hogy mit csináljanak. Az ösztönzésben hiszek és abban, hogy minden kutya más, nem lehet ugyan úgy közelíteni hozzájuk, mindenkinek más az előélete, más félelmei vannak, más dologgal lehet motiválni. A kutyák mellett a gazdákkal kialakított kapcsolat is fontos, hiszen az ő energiájuk és lelki állapotuk is nagy hatással van a kedvencünkre.
Immár a fotózás nem csak hobbi számomra, hanem hivatás, a képeimen nem “csak” kutyák láthatóak, hanem egyedi és különleges élőlények, akiknek ugyan úgy eltérő személyisége, karaktere, mint nekünk, embereknek, képeimen minden modellem egyedi jellegét, szeretném megörökíteni.
Több kutyás szervezetnek készítünk gazdikereső kutyákról képeket.

ooo

Együttműködő partnerek:
- Szepes Gyula Művelődési Központ, Érd: https://szepesmk.hu/
- Vizslafotózás: http://vizslafotozas.hu/
- Futrinka Egyesület Magyar Vizsla Fajtamentés: http://www.magyarvizslasos.hu/
- Magos Judit és Demény: https://www.facebook.com/demeny.a.kotsog/
- Vizsla Túra: http://www.vizslatura.hu/
- Vizslabolt: http://www.vizslabolt.hu/
- Eb Ovo Egyesület: http://ebovo.hu/